Εκτύπωση

Ο ρασοφόρος κήρυκας του σκοταδισμού και ο εχθρός του ευρωπαϊκού πνεύματος είναι επικίνδυνος. Οι ομιλίες του είναι ένα παραλήρημα μίσους και διχασμού που αποκαλύπτουν το απροκάλυπτα λαϊκιστικό, αντιδυτικό και εθνορατσιστικό του πρόσωπο. Βλέπει εφιαλτικό μέλλον για την Ελλάδα και έφτασε στο σημείο να τρομοκρατεί “προφητεύοντας” και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραφε στις 31/10/2006, ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας. Ο λόγος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κυρό Χριστόδουλο. Κι όμως ο άνθρωπος αυτός, που λοιδορήθηκε όσο ελάχιστοι εκκλησιαστικοί ηγέτες, εκτός από τα ποιμαντικά και διοικητικά του χαρίσματα, ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος που παρακολουθούσε τις εξελίξεις και την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή επικαιρότητα, αναλύοντάς τα υπό το πρίσμα του Ευαγγελίου, δίνοντας επιχειρήματα και έχοντας άποψη.

Πριν λίγα χρόνια, εν μέσω κρίσης και μνημονίων, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ριζούλης έκανε μία εξαιρετική εργασία[1]. Συγκέντρωσε και κατηγοριοποίησε θεματικά δηλώσεις, προφορικές και γραπτές του μακαριστού Ιεράρχη. Η οξύνεια, η ευστοχία και η διορατικότητά του να διαβλέπει τις εξελίξεις, βάσει των γεγονότων της τότε επικαιρότητας, είναι σε πολλά στοιχεία σοκαριστική. Μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την προσπάθεια εξάλειψης των εθνικών πολισμικών ταυτοτήτων, τη σχέση της επιστήμης με την πίστη, την οικογένεια και τις προσπάθειες διεύρυνσης του όρου, τα λόμπι συμφερόντων που οξύνουν τις αντιπαραθέσεις διεθνώς, την αποχριστιανοποιίηση του δυτικού πολιτισμού. Παραθέτουμε κάποια σταχυολογήματα τέτοιων δηλώσεων για να βγάλει καθένας τα συμπεράσματά του...

ΜΕΤΟΪΚΟΙ ΤΗΣ ΕΕ του 21ου ΑΙΩΝΑ

«Σήμερα, εν ονόματι της ελευθερίας, αφήνουμε αχαλίνωτο κάθε δικό μας πάθος και καταστρέφουμε στις ψυχές των παιδιών κάθε ιερό και όσιο, μεταξύ των οποίων πρώτιστα την Κυριακή ως ημέρας του Κυρίου και, στη συνέχεια, τη συνοχή και την ενότητα της οικογένειας, την ιερότητα του γάμου, τη συνέχειά μας ως Ελλήνων. Η παρακμιακή αυτή κατάσταση γίνεται ακόμη περισσότερο επικίνδυνη, γιατί, αν επικρατήσει η αντίληψη της αποκοπής των ριζών μας και της εγκατάλειψης της κληρονομιάς μας, θα μετατραπούμε σε άμορφους ψυχικά και κακόμοιρους πολιτισμικά μέτοικους της Ενωμένης Ευρώπης του 21ου αιώνα» (1/1/2002).

Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ

«Η Εκκλησία θεωρεί καταστροφική προοπτική τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία απλώς οικονομική οντότητα, διότι, σε αυτή την προοπτική, η Ευρώπη θα γίνει πεδίο θηριώδους ανταγωνισμού. Όχι μόνον ο κοινωνικός ρόλος του κράτους θα υποβαθμιστεί, αλλά η ίδια η κοινωνικότητα θ’ αντικατασταθεί από την ωμή διεκδίκηση. Η οικονομική ένωση είναι απολύτως θετική, εφόσον δεν αυτονομείται, εφόσον διακονεί την κοινωνία, εφόσον υπακούει στην πολιτική. Οι κοινωνίες, αγαπητοί μου, δεν είναι επιχειρήσεις. Όποτε έγινε προσπάθεια υποταγής τους στη λογική των επιχειρήσεων, είχαμε ως συνέπεια την κορύφωση της αδικίας. Και όταν περισσεύει η αδικία, κανείς δεν είναι αθώος του αίματος» (27/2/2006).

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ

«Η εθνική ταυτότητα δεν είναι μια κατάθεση στην τράπεζα˙ είναι ένα συνεχώς δημιουργούμενο νόημα βίου. Όσο σεβόμαστε τη γλώσσα μας χρησιμοποιώντας τη σωστά και μαθαίνοντας τα λογοτεχνικά μνημεία, η ταυτότητά μας ενισχύεται. Όσο μαθαίνουμε την Ιστορία μας και διδασκόμαστε από αυτή, η ταυτότητά μας γίνεται δύναμη δημιουργική. Όσο μεριμνούμε για το περιβάλλον μας, τη λειτουργική και την αισθητική του, όσο αρνούμαστε την ατομικότητα και τη μοναξιά και ζούμε την κοινότητα και την Εκκλησία, όσο καταλαβαίνουμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι παρά μόνο στο βαθμό που δεν μας νοιάζει μόνον ο εαυτός μας, τότε η εθνική μας ταυτότητα γίνεται πλούτος και χορηγός ζωής» (13/12/2003)

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

«Η Μέση Ανατολή -την οποία ευλόγως ο Ευρωπαίος άνθρωπος αισθάνεται συγγενή του- έχει μεταβληθεί σε γη θρήνου και κλαυθμού και οδυρμού. Και ενώ είναι κατανοητό σε όλους ότι οι λαοί εκεί πάσχουν όχι βέβαια από περίσσευμα επιθετικότητας αλλά από έλλειψη ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας, εντούτοις οι θρησκείες δεν κατανοούν ότι είναι δική τους ευθύνη το ότι οι δυνάμεις της κόλασης δίνουν στον πόλεμο θρησκευτικό διαβατήριο ... Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουν οι πολιτικοί ηγέτες ότι ζούμε πια σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής- είτε είναι πανίσχυρη υπερδύναμη είτε είναι ασήμαντο κρατίδιο ... Αυτές τις κρίσιμες ώρες, καλούμαστε να κατανοήσουμε ότι οι πόλεμοι, οι ένοπλες συγκρούσεις, η τρομοκρατία και η χρήση βίας δεν μπορούν πια να στρέφονται κατά επιλεγμένου στόχου• είμαστε όλοι, πάντοτε, ο επιλεγμένος στόχος» (1/1/2001). «Γνωρίζετε ότι κυκλοφόρησε η θεωρία περί αναπόφευκτης σύγκρουσης του χριστιανικού με τον ισλαμικό κόσμο...» (5/7/2006).

ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

«Ο λαός μας, στη μεγάλη πλειοψηφία, είμαι βέβαιος ότι στη συνείδησή του ουδέποτε θα δεχθεί, λ.χ., ως δήθεν γάμο τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων ούτε ως φυσιολογική οικογένεια αυτή στην οποία στο κυοφορούμενο έμβρυο θα αμφισβητείται των γονέων η μητρότητα ή η πατρότητα. Είναι, τέλος, αποδεδειγμένο από την Ιστορία μας ότι νόμοι ανθρώπινοι, που έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και την ευσέβεια του λαού, αχρηστεύονται από μόνοι τους» (3/11/2002).

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

«Δεν υπάρχει χειρότερο κακό από την καταστροφή της οικογένειας και το “πέταγμα” των παιδιών στους τέσσερις ανέμους. Ας μην κλείνουμε τα μάτια. Το εύκολο διαζύγιο, οι ελεύθερες συμβιώσεις, η φυγοτεκνία, η εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης, η καταθλιπτική ατμόσφαιρα και η γκρίνια στο σπίτι, η αδιαφορία προς τα παιδιά, η αλόγι¬στη πολυτέλεια είναι σαράκια που, τελικά, κατατρώγουν το οικοδόμημα που ονομάζεται οικογένεια» (25/9/2004).

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

«Ο Θεός κάποτε θα αξιώσει τον προκαθήμενο της Εκκλησίας να βάλει το κλειδί στην πόρτα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, για να ανοίξει πάλι τις πύλες της σε αυτό το παλλάδιον του ελληνισμού και της ορθοδοξίας» (23/2/2002)- Σημ:Ύστερα από 89 χρόνια, στις 15 Αυγούστου 2010, τελέστηκε η ιστορική θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

«Η μεγάλη συμφορά των πυρκαγιών που έπληξε την πατρίδα μας μονοπωλεί αυτόν τον καιρό τα ενδιαφέροντά μας ... Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές και χωρίς αμφιβολία είναι σχέδιο ανατρεπτικό της πολιτικής ευστάθειας....» (29/8/2007) - Σημ: Τον Δεκέμβριο του 2011 αποκαλύφθηκε η δράση Τούρκων πρακτόρων που έκαιγαν ελληνικά δάση από το 1990. Παρόμοια στοιχεία προέκυψαν για την Ηλεία, έπειτα από καταγγελία του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

«Στις αρχές του 21ου αιώνα, ζούμε στη Γηραιά Ήπειρό μας ιστορικής σημασίας εξελίξεις. Η Ενωμένη Ευρώπη περιλαμβάνει σήμερα 25 χώρες κι αύριο 27 ή και 30, και το σύνολο των πολιτών της θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια. Στην Ευρώπη αυτή έχουμε κι εμείς περισσότερες ευθύνες. Παρά το ότι η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης αποδέχεται τη χριστιανική παράδοση και κληρονομιά της Ευρώπης, ορισμένοι αντιεκκλησιαστικοί πολίτικοι και κοινωνικοί παράγοντες επιχειρούν να επιβάλουν την επίσημη αθεΐα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία. Επίσης ορισμένα ιδεολογικά, κοινωνικά, επιστημονικά και πολιτικά ρεύματα επιχειρούν να εκλογικεύσουν τη ζωή, να την ισοπεδώσουν και να τη μετατρέψουν σε απλή λειτουργία οστών και κρεάτων. Η μετατροπή του ανθρώπου από πρόσωπο κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού σε λογικό ον χωρίς μέλλον, χωρίς πίστη, χωρίς ελπίδα είναι εφιαλτική και συντρίβει τις ψυχές των ανθρώπων. Στην κατάσταση αυτή, οι χριστιανοί πρέπει να έχουν λόγο, πρέπει να δώσουν στον συνάνθρωπο τους αγάπη κι ελπίδα. Η Ευρώπη είναι ένα θαυμάσιο ψηφιδωτό, του οποίου πρώτες ύλες και συνδετικοί ιστοί είναι ο χριστιανισμός, η αρχαία ελληνική γραμματεία και το βυζαντινό-ρωμαϊκό δίκαιο. Αυτό πρέπει να το διατηρήσουμε αν δεν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε πολιτισμικά» (1/6/2006).

Πηγή: Ριζούλη Δημήτρη, «η Δικαίωση», εκδ. Κυριακάτικης Δημοκρατίας.

[1] Ριζούλη Δ, « Η Δικαιώση, εκδ. Κυριακάτικης Δημοκρατίας

Saturday the 18th.